Jag tror på frukt, färsk frukt...

Frukten har funnits i vår värld så länge som människan har var människa. Den fyller sin funktion vilken är att ätas. Den är god, estetiskt tilltalande och förpackad i en biologisktnedbrytbar förpackning, det så kallade skalet. Det finns inget ont i en vattenmelon eller ett williams päron. De tillhör vad som kallas naturens skafferi och vilket buffébord moder jord dukar upp till.

Nu bor jag ovanför odlingsgränsen men jag kommer ihåg mitt första möte med ett bigarråträd. Färska små bigarråer hänger där bara för att plockas och ätas. Jag var ungefär elva år gammal och parkerade mig uppe i fruktträdet för att girigt proppa truten full med de små godbitarna.

Sen så går det inte att förneka att det pågår en hel del lidande och exploatering på grund av frukt. Sydamerikanska bananbönder dör i cancer på grund av giftig besprutning som de hanterar i sitt arbete. Många av dem utnyttjas i orättvisa lönesystem. Den Israelska Jaffa apelsinen har blivit ett politiskt slagträ där den används, eller snarare ickeanvänds för att bojkotta landet och dess politik. Det finns genmodifikation och ekologiska alternativ. Listan hade kunnat fortsätta men det gäller att skilja på hönan och ägget. Frukten i sig är god, den är till för att mätta magar ovsett din religösa tro eller vad det nu kan varar. men den går även att använda frukten att spä på mänsklig girighet, det här vet de flesta redan.

Jag är inte vetenskapsman men hur uppstod då frukten? Genom evolution skulle jag anta, det är de mest lämpade frukterna som överlevde. De som klarade klimat och efterfrågan bäst. Frukterna mognade runt om i jordens grönska och åts upp och skets ut eller bara ruttnade. De som var bäst på att sprida sig och populärast bland däggdjuren tog sig längst. Frukterna och grönsakerna med färgerna gul och röd signalerar att de är goda och ätbara till den mänskliga hjärnan. Dessa färger signalerar hunger hos oss människor. Det här vet Mc Donalds loggans designer som ett exempel.

Ett litet sidospår här är den moderna berättelsen om tomatplantorna på Aitik gruvans slighögar. Rötslam tas emot i Aitikgruvan. Företaget får betalt för att ta emot människobajs från tätbefolkade ställen där det finns gott om skit som tex Stockholm. Skiten tas emot uppe i Gällivare där den blandas upp med jord, gräsfrön och sten för att sedan schaktas ut över slighögarna där det växer så det knakar. På så vis löser man problem med spridning av stendamm. Men det växer inte enbart gräs på dessa högar, det växer även tomatplantor. De små tomatfröna har gjort en lång resa från växthus och soliga sluttningar runt om världen in i hungriga människokäftar där de kanske blandats upp med olivolja, rödvin och mozzarella. Om tomaten i fråga har haft turen att möte en gourmé vill säga. Tomaten har sedan bajsats ut och fyllt upp i stadens kloaker för att sedan samlas ihop och fraktas upp till Gällivare.

Hela tiden har tomatfröet hållit sig intakt i väntan på att få sättas i jord och gro. Genom evolutionen har tomaten denna geniala överlevnadsinstinkt även om den moderna resan från buske till jord är både miljömässigt och geografiskt utmanande. Uppe på Aitiks slighögar sluts livets cirkel där fröet hamnar i jord och börjar gro. Synd att det inte är varmare här uppe då hade det gått att plocka tomater på industriområdet. Så det kan du säga nästa gång du bajsar i någons jordgubbsland. ”Var inte orolig jag fullbordar bara det naturliga kretsloppet!”

Slutsatsen är att frukten och människan verkar i en symbios, tillsammans är vi oslagbara. Frukten med sitt aptitliga fruktkött i oändliga smak och färg variationer går att ätas som den är eller kombineras med likasinnade i en fruktsallad. I gentjänst så skiter vi människor ut tomatfrön i grusvallar som hade kunnat mättat många fler hungriga munnar om förhållandena var rätta.

Frukten har även ett stort symboliskt värde för oss människor. Vi kan säga att vi skördar frukten av vårt hårda arbete när vi talar om en länge eftersträvad belöning, och vilken belöning det är. Tvätta persikorna och pilla av skalet på bananen så kan du få ta del av den uråldriga delikatessen… Färsk frukt.

//Apan//Kommentarer
Postat av: FarSan

Den var go den frukten! Kommer det någon berättelse från Indien och dina, Markus och Vanjas äventyr där?

2010-10-06 @ 15:16:57
Postat av: nathalie

hej! följa varandra i bloglovin? hihi ha de bra :)

2011-01-31 @ 17:40:14
URL: http://nathaliets.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0